Kärsit sitten kroonisesta nivelkivusta, joka on ajan mittaan pahentunut, tai viimeaikaisesta vammasta johtuvasta äkillisestä kivusta, haluat kivunlievitystä. Nivelkivun hallinta helpottaa toipumista, estää terveydellisten lisäkomplikaatioiden synnyn ja parantaa elämänlaatuasi yleisesti. FUTURO™-tuet tarjoavat tarvitsemaasi oikeanlaista tukea, käyttömukavuutta ja istuvuutta milloin vain, missä vain. Lue lisää nivelistäsi, niihin yleisimmin liittyvistä ongelmista ja kuinka FUTURO™-tuet voivat auttaa.
Nämä tiedot eivät korvaa lääkärin antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoa. Keskustele aina lääkärin kanssa, jos sinulla on jotakin sairauteen kysyttävää. Älä koskaan sivuuta lääkärin ohjeita tai lykkää lääkäriin menemistä jonkin täällä lukemasi seikan perusteella.
Polvi on yksi ihmiskehon suurimmista ja monimutkaisimmista nivelistä. Polven uskomaton kolmiulotteinen liikerata merkitsee myös, että loukkaantuminen, ikääntyminen, leikkaus tai fyysinen toiminta voivat aiheuttaa siinä kipuja. Lue lisää joistakin yleisistä ongelma-alueista alta.
”Nivelkierukan vauriot johtuvat yleensä nivelen kulumisesta – kudos menettää vuosien saatossa joustavuutensa eikä pysy enää kiinteänä. Esimerkiksi hiihtäessä tai koripalloa pelatessa tapahtuneet onnettomuudet ovat usein toissijainen syy vaurioille. Vaikka vamma voikin aiheuttaa joissakin tilanteissa vaurioita, krooninen liikarasitus tai nivelen väärä käyttö päivittäisessä elämässä – vaikka emme sitä tiedostaisikaan – johtavat myös vaurioihin. Kipu tuntuu jokapäiväisessä liikkumisessa. Polvituki yhdessä sopivien liikuntamuotojen ja fysioterapian kanssa muodostavat osan hoidosta.”
”Ristisiteiden ja sivusiteiden vauriot syntyvät yleensä onnettomuudessa, jossa polveen kohdistuva ulkopuolinen voima ylittää nivelsiteen kestokyvyn. Sattui onnettomuus sitten hiihtäessä tai jalkapalloa pelatessa, sitä seuraava kova kipu, polvinivelen äkillinen turvotus tai rajoittunut tai kokonaan mahdoton liikkuvuus kaikki viittaavat mahdolliseen nivelsidevaurioon. Nivelsidevauriot tarvitsevat useimmiten leikkaushoitoa. Polvitukea voidaan käyttää osana toipumisprosessia.”
”Polvi kuuluu iän myötä normaalistikin, mutta nivel voi myös kulua tai sen rusto voi vahingoittua, jos kyseinen ihminen on hyvin länkisäärinen tai pihtipolvinen. Tällaiset muutokset voivat yllättää: kipu ilmenee usein ensimmäistä kertaa täysin normaaleissa ja arkisissa toimissa. Pitkälle edenneenä tämä vaiva rajoittaa nivelen liikkuvuutta huomattavasti. Reumakipulääkkeet yhdessä polvituen kanssa saattavat auttaa lievittämään kipua tai jopa poistamaan sen.”
”Tämä nimike sisältää monia erilaisia polvilumpioon (patella) liittyviä vaivoja. Näihin vaivoihin lukeutuvat niin ylempien jalkalihasten vaivat kuin synnynnäiset epämuodostumat, joiden takia polvilumpio luisuu usein sijoiltaan. Kipua tuntuu yleensä kävellessä, juostessa tai jalkoja suoristaessa kyykyssäolon jälkeen. Hyviä hoitokeinoja ovat reisilihaksia vahvistava liikunta, jolla pyritään kehittämään parempaa tukea polvilumpion paikalla pitämiseksi ja/tai sen liikuttamiseksi oikealla tavalla. Polvituki saattaa myös auttaa.”
Nämä tiedot eivät korvaa lääkärin antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoa. Keskustele aina lääkärin kanssa, jos sinulla on jotakin sairauteen kysyttävää. Älä koskaan sivuuta lääkärin ohjeita tai lykkää lääkäriin menemistä jonkin täällä lukemasi seikan perusteella.
Ranne on kenties se nivel, jonka rooli on tärkein sekä työelämässämme että vapaa-ajan vietossamme. Kätemme ja sormemme ovat osa lähes kaikkea tekemistämme, oli kyse sitten liikunnasta, musiikista tai tietokoneella työskentelystä. Ranteiden jatkuva käyttö johtaa suureen loukkaantumisriskiin, ja vuosia jatkunut krooninen ylirasitus voi kuluttaa näitä niveliä ja aiheuttaa alla kuvatun kaltaisia kivuliaita vaivoja.
Värttinäluun ja veneluun murtumat voivat aiheuttaa ranteessa kovaa kipua. Murtuma tulee asettaa ja sitten sitoa kipsaamalla käsivarsi tyypistä ja sijainnista riippuvalla tavalla. Kipsi voidaan poistaa noin 4–12 viikon kuluttua, mikä jälkeen nivel ei ole enää toimintakyvytön ja potilas voi alkaa liikuttaa sitä vähitellen. Fysioterapia ja rannetuen käyttö voivat auttaa toipumisessa.
”Murtumat, ranneluiden sijoiltaan meno ja vuosia jatkunut vääränlainen käyttö tai ylirasitus voivat vahingoittaa nivelrustoa, mikä voi aiheuttaa vaikeasti paikannettavaa kipua ja satunnaista ranteen turpoamista. Loppudiagnoosin laatimisessa voidaan käyttää apuna röntgenkuvia. Äkillistä nivelrikkoa voidaan hoitaa särkylääkkeillä, ja rannetuet voivat estää rannetta liikkumasta liikaa. Vaurioituneen ranteen pitää myös antaa levätä ja se tulee pitää suojattuna.”
”Ranneluista ja poikittaisesta nivelsiteestä muodostuvassa rannekanavassa on paljon jänteitä ja keskihermo, jonka kautta sormien tuntoaistimukset kulkevat. Kädessä alkaa tuntua kipua, kun kanava tukkeutuu. Tukkeutuminen voi johtua hematoomasta eli verenpurkaumasta tai ranteen liikarasituksesta. Tyypillisin oire on sormien kivulias parestesia (esimerkiksi epämiellyttävä kihelmöinnin tai pistelyn tunne), joka tuntuu yleensä öisin. Käden ravistaminen tai hierominen voi tuottaa välitöntä helpotusta; pitkäaikaishoitona käytetään puolestaan käden liikuttamista estäviä lastoja”
”Jännetuppitulehdus on käden takaosien, sormiin ja peukaloon asti ulottuviin jänteisiin vaikuttava vaiva. Ongelmia aiheuttavaa näiden jänteiden liikarasituksesta tai reumasta johtuvista muutoksista syntyvä turpoaminen. Nivelen tulee antaa levätä, ja tarpeen vaatiessa voidaan käyttää kylmähoitoa; tärkeintä on olla rasittamatta niveltä liikaa. Reumalääkkeet auttavat nopeasti kipuun, kuten myös aluetta lievällä paineella vakauttavat rannetuet.”
Nämä tiedot eivät korvaa lääkärin antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoa. Keskustele aina lääkärin kanssa, jos sinulla on jotakin sairauteen kysyttävää. Älä koskaan sivuuta lääkärin ohjeita tai lykkää lääkäriin menemistä jonkin täällä lukemasi seikan perusteella.
Nilkka on kirjaimellisesti huojuva kohta! Lähes kaikki tietävät, miltä tuntuu harha-askeleesta ja nilkan vääntymisestä syntynyt kipu. Kipu johtuu yleensä sivusiteisiin tai nilkan ulko-osiin kohdistuneesta rasituksesta, joskus jopa luun murtumisesta. Näitä molempia voi sattua aivan tavallisessa arkielämässä, mutta ylänilkan vaurioita syntyy silti eniten urheillessa, jolloin nilkan suojeluun tulee kiinnittää erityistä huomiota. Nämä ovat joitakin yleisimpiä vaurioita.
Kun nilkka on ”jalka alaspäin” -asennossa, luut ovat huonommassa tasapainossa, ja nivelen vakaus on nivelsiteiden ja lihasten varassa.
Yksi yleisimmistä nivelsidevaurioista, jalan vääntyminen sisäänpäin, repii ulomman (sivu)siteen pahastikin tehden nilkkanivelen liikuttamisesta erittäin kivuliasta. Lääkärin olisi hyvä tutkia vääntynyt nilkka, jotta saadaan varmistettua, ettei luita ole murtunut. Fysioterapian lisäksi hoitokeinoihin lukeutuvat koholla pitäminen, tuen käyttäminen, lepo, kylmähoito ja kompressio.
Nämä tiedot eivät korvaa lääkärin antamia neuvoja, diagnooseja tai hoitoa. Keskustele aina lääkärin kanssa, jos sinulla on jotakin sairauteen kysyttävää. Älä koskaan sivuuta lääkärin ohjeita tai lykkää lääkäriin menemistä jonkin täällä lukemasi seikan perusteella.
Kyynärpäässä on paljon anatomisia rakenteita pienessä tilassa. Tämä nivel on käsivarren raskaasta ja jatkuvasta päivittäisestä käytöstä johtuen erityisen altis loukkaantumisille ja sairastumisille. Diagnoosin ja hoidon saaminen on usein pitkällinen prosessi, ja oireet voivat olla hyvin moninaiset. Tältä sivulta löytyy hieman tietoa yleisimmistä ongelma-alueista.
”Tennis ei ole ainoa kyynärpääongelmien aiheuttaja: moni päivittäinen toiminto, kuten tietokoneen käyttö tai fyysinen työ, saattavat kuormittaa niveltä rasittamalla liiaksi ranteen ja sormien lihaksia. Tästä saattaa aiheutua kovaa, pistävää kipua erityisesti kyynärpäänivelen ulko-osissa. Hoitokeinoihin lukeutuvat nivelen lepuuttaminen ja kipua aiheuttavien liikkeiden välttäminen. Paikalliset särkylääkkeet ja kyynärpäätuet saattavat myös helpottaa oloa, kuten myös erilaiset fysioterapiat.”
”Golfkyynärpääksi kutsutaan tilaa, jossa rannetta ja sormia taivuttavat lihakset ovat jatkuvasti ylirasittuneita. Aivan kuten tenniskyynärpäänkin kanssa, golfkyynärpäätä hoidetaan usein levolla, särkylääkkeillä ja kyynärpäätuilla.”
75 % ihmisistä on kokenut ajoittaista tai jatkuvaa selkäkipua: selkäkipu onkin toiseksi yleisin syy ortopedikäynteihin. Ikääntymisen myötä tapahtuva nivelten kuluminen vaikuttaa eniten lannerankaan. Tällöin niinkin arkipäiväisestä asiasta kuin seisomisesta pystyasennossa voi yhtäkkiä tulla kivuliasta. Nämä ovat joitakin yleisimpiä selkävaurioita.
”Selkänikamissa tuntuva kipu aiheutuu yleensä välilevyistä. Jokaisen selkänikaman välissä olevat välilevyt ovat joustavia, jousen tavoin toimivia rakenteita, jotka toimivat iskunvaimentimina ja mahdollistavat selkänikamien liikkumisen. Jos välilevyt alkavat ohentua, selkärangan nivelet alkavat ennen pitkää kulua, ja hermojuurikanavat alkavat muuttua kapeammiksi. Nämä muutokset johtavat kivuliaisiin hermojuuriärsyyntymisiin ja lihasjännityksestä aiheutuviin selkäkipuihin. Joskus kipu säteilee pakaroihin ja jalan yläosiin – äkillisestä ja pistävästä kivusta käytetään usein nimitystä noidannuoli. Voimakkaat kipulääkkeet ja lepo saattavat olla avuksi vaivan ollessa akuutti. Selkätuki saattaa myös auttaa, ja fysioterapia on usein hyödyksi.”
”Pitkälle edennyt kuluma voi aiheuttaa välilevyn ympärillä olevien kudosrenkaiden repeytymisen, mikä johtaa hermojuuria ärsyttävän välilevyaineen vuotamiseen. Seurauksena on äärimmäisen kivuliasta jännitystä selkälihaksissa, minkä takia liikkuminen on lähes mahdotonta. Kipu voi myös säteillä alas pakaroihin ja jalkoihin, mikä aiheuttaa neurologisia vaivoja, kuten pistelyn tunnetta ja heikkoutta. Vaurioituneesta alueesta tulee ottaa röntgenkuva, ja magneetti- ja tietokonekerroskuvaus tulisi myös suorittaa. Elektromyografinen testi (EMG) paljastaa mahdolliset hermovauriot. Vahvat särkylääkkeet saattavat auttaa akuuttiin välilevypullistumaan. Fysioterapia tulee aloittaa sitten, kun akuutit oireet ovat lakanneet. Selkätukien käyttö on osa hoitoa.”
Selkärungon yläosan vaivat jäykästä niskasta retkahdusvammoihin ovat yleisiä – ja hyvin monimuotoisia. Kipu voi säteillä alas hartioihin ja käsivarsiin, minkä vuoksi vaivan syy on joskus vaikea määritellä. Tältä sivulta löytyy hieman tietoa yleisimmistä ongelma-alueista.
Seitsemän niskanikamaa, näiden nikamien välilevyt, niskaan ja käsiin kulkevat hermot, aivoihin kulkevat valtimot ja nivelten tukirakennelma – kaikki nämä löytyvät hyvin pieneltä niskan alueelta. Nämä toiminnalliset alueet mahdollistavat pään kääntämisen ja niskan taivuttamisen ja venyttämisen. Kuten muutkin nivelet ja rakenteet, myös selkäranka kuluu normaalisti iän myötä, mutta kuormitus tai liikarasitus voivat myös johtaa kivuliaisiin muutoksiin. Lisäksi fysiologiset tekijät, kuten esimerkiksi stressi, huonontavat ryhtiä ja lisäävät lihasjännitystä.
”Yleisiä syitä niskakivuille ovat nikama-aukkojen kaventuminen ja välilevyjen vaurioituminen, mikä voi aiheuttaa hermojen joutumisen puristuksiin. Yleensä kipu alkaa kaularangan alueelta, joka on jäykkä ja kova. Hartioihin ja käsivarsiin säteilevä kipu voi aiheuttaa parestesiaa (pistelyn tai kihelmöinnin tunnetta). Tällaiseen kipuun auttaa usein paikallinen lämpöhoito ja fysioterapiajakso, johon sisältyy niskahierontaa. Hoitoon saattaa myös kuulua lihasrelaksanttien sekä niskatuen käyttö. Niskatuki lämmittää niskaa ja rajoittaa kivuliasta liikkumista.”