• Mitkä ovat erityyppiset juoksemiseen soveltuvat nilkkatuet?

  paljas jalka nilkkatuen kanssa puisella kävelytiellä

  • Nilkan nyrjähdykset ovat yleisiä vammoja, jotka saattavat pitää sinut poissa pelistä päiviä, viikkoja ja jopa kuukauden tai kauemmin. American Orthopaedic Foot & Ankle Society (AOFAS) arvioi, että joka päivä 25 000 henkilöä kärsii nilkan nyrjähdyksestä. Nämä onnettomuudessa syntyvät vammat eivät tietenkään aina aiheudu liikunnan tai urheilun aikana. Saatat kompastua lemmikkiin tai rappusilla kävellessäsi ovesta ulos. Nilkan nyrjähdykset ovat tuttuja urheilijoille ja onnettomuuksia tapahtuu erityisesti nopeissa lajeissa, kuten juoksussa, lentopallossa, jalkapallossa ja koripallossa, mutta jokainen kilpaurheilua harrastava on saattaa nyrjäyttää nilkkansa.


  • Aikainen hoito on tärkeää pitkäaikaisten ongelmien välttämiseksi

   AOFAS luokittelee nyrjähdykset luokkiin I, II tai III nivelsidevaurion määrästä riippuen. Lääkärisi tai valmentajasi tulisi tarkistaa nilkkasi, jotta voidaan varmistaa, että luita ei ole murtunut, ja he voivat antaa suosituksen oikeasta hoitotavasta.

   Kotihoito muodostuu lähinnä paranemista edistävästä levosta, kylmähoidosta, kompressiosta ja koholla pitämisestä. Vakavammat nyrjähdykset vaativat tehokkaampaa hoitoa, ja jos nyrjähdyksesi on vakava, lääkärisi saattaa suositella lisäkäärettä nilkkatuen ympärille nivelen tukemiseksi. Vakavat nyrjähdykset saattavat vaatia jopa kipsin tai yöksi poistettavan saappaan käyttämistä.


  • Minkälaisen tuen tarvitset?

   Nilkkatuet tarjoavat eritasoista tukea, vakautta ja mukavuutta. Podiatry Todayn mukaan juoksuun on olemassa viisi erityyppistä nilkkatukea, joita lääkäri tai valmentaja voi harkita vamman vakavuudesta riippuen.

   • Suojukset – vähiten tukevat ja mukavimmat; käytetään usein tukevamman nilkkatuen alla mukavuuden parantamiseksi
   • Säädettävät tuet – kiinnityshihnalla varustetut tuet kiinnitetään tavallisesti nilkan ympärille; varo sitomasta tukea liian kireälle
   • Jalkateline – jalkatelineet on suunniteltu sivusuuntaisen liikkeen rajoittamiseen ja niitä käytetään tavallisesti vaihtoehtoina lastalle tai saappaalle
   • Säädettävät tuet – valmistettu tavallisesti kovista paremman tuen tarjoavista materiaaleista; uudemmissa yhdistyvät usein mukavuutta parantavat kiinnityshihnat ja nauhat
   • Hybridit – yhdistää kaikkien edellä mainittujen tukien eri näkökohdat mukavuuden ja vakauden tarjoamiseksi

  • Aikainen hoito on tärkeää pitkäaikaisten ongelmien estämiseksi

   Riippumatta siitä, kuinka paljon haluaisit jatkaa harjoittelua, nopea ja oikeanlainen jälkihoito auttaa ymmärtämään, milloin nilkkatukia tulee käyttää pitkäaikaisten tukiongelmien estämiseksi. Pyydä terveydenhuollon ammattilaista tai valmentajaa arvioimaan nyrjähtänyt nilkkasi ja noudata tarkasti heidän hoitosuosituksiaan, jotta nilkkanivelen vakaus ja vahvuus palautuu.