1. Finland
 2. FUTURO™ Hyvinvointia edistävät tukituotteet
 3. Vinkkejä ja neuvoja
 4. Yleisimmät urheiluvammat – kuinka niiltä voi suojautua
 • Yleisimmät urheiluvammat ja kuinka voit suojautua niitä vastaan – FUTURO™-tuet

  ryhmä hölkkääjiä juhlii kilpailun loppumista

  • Iästäsi tai kuntotasostasi riippumatta, jos urheilet tai liikut aktiivisesti, kuten retkeilet tai kiipeilet, olet todennäköisesti kärsinyt liikuntavammasta yhden tai toisenkin kerran. Liikunnan tyyppi määrittää tavallisesti minkälaisista vammoista kärsit todennäköisimmin. Kontaktilajien, kuten rugbyn tai jalkapallon pelaajat kärsivät usein erilaisista vammoista verrattuna juoksijoihin tai tenniksen pelaajiin. Jokainen näistä vammoista vaatii räätälöityä urheiluvamman hallintaa, jotta kuntoutus olisi mahdollisimman nopeaa.


  • Akuutit vammat verrattuna kroonisiin vammoihin – mitä eroa näillä on?

   Urheiluvammoja on kahdenlaisia – akuutteja ja kroonisia – ja niiden syyt ja jälkihoito poikkeavat huomattavasti.

   Akuutti vamma tapahtuu äkkinäisesti ilman varoitusta. Nyrjähdykset, venähdykset, revähdykset ja murtumat voidaan luokitella akuuteiksi vammoiksi. Fyysiset kontaktilajit, kuten jalkapallo, koripallo ja rugby saattavat johtaa vakaviin vammoihin, kuten murtumiin, mutta yleisimmät akuutit vammat eivät välttämättä liity fyysiseen kosketukseen. WebMD:n mukaan neljä seitsemästä yleisimmästä urheiluvammasta ovat akuutteja vammoja:
    

   • Nilkan nyrjähdys
   • Nivusvamma
   • Kinnerjänteen venähdys
   • Polvivamma – nivelsiteiden revähdys

   Krooninen vamma on useimmissa tapauksissa seurausta saman nivelen liiallisesta käytöstä tai toistuvasta liikkeestä. WebMD:n yleisimmistä seitsemästä urheiluvammasta kolme ovat kroonisia:
    

   • Penikkatauti
   • Polvivamma – patello-femorinen kipuoireyhtymä
   • Tenniskyynärpäävamma

   Jos kärsit akuutista vammasta, kuten nilkan nyrjähdyksestä, ja jatkat vaikutuksen alaisen nivelen rasittamista, tästä saattaa kehittyä krooninen ongelma, johon liittyy heikkoutta, turpoamista ja epämukavuutta.


  • Yleisten urheiluvammojen ennalta ehkäisy

   Eräät yleiset urheiluvammat, kuten venähdykset ja revähdykset, ovat estettävissä kevyillä kuntoharjoituksilla ja lihasten lämmittelyllä ennen harjoitusta. LiveStrong suosittelee urheiluvammojen estämiseen vähintään viidestä kymmeneen minuuttiin kestävää lämmittelyä ennen harjoittelua tai kilpailua, ja lämmittelyajan tulisi olla pidempi, jos lihakset tuntuvat väsyneitä edellisen harjoittelun jäljiltä tai urheilulajissasi vaaditaan tarkkoja liikkeitä, kuten voimistelussa, jossa liikkeen amplitudi on tärkeä.

   Venyttely voi auttaa estämään ja lieventämään penikkatautia, joka on yli-innokkaiden juoksijoiden ja kävelijöiden krooninen ongelma – nopeus on liian suuri, matka on liian pitkä tai harjoitellaan liian useita kertoja viikossa ilman riittävää lepoa. Uuden kävely- tai juoksurutiinin rauhallinen aloittaminen on paras tapa estää penikkatauti; venyttely ja hieronta saattavat tarjota helpotusta, jos penikkatauti ilmenee.


  • Älä anna akuutin vamman muuttua krooniseksi ongelmaksi

   Voimistavat harjoitukset voivat auttaa vamman uusiutumisen ja krooniset ongelmat revähdyksen tai venähdyksen jälkeen, ja tuki saattaa auttaa palautumisessa. Pyydä lääkäriltä tai valmentajalta hoito-ohjelmasuositusta palautumisen avuksi. He saattavat neuvoa harjoittelemaan kuin olisit aloittamassa alusta – harjoittele hitaasti ilman liiallista rasitusta tai nopeutta.

   Vaikka monet urheiluvammat aiheutuvat onnettomuudesta, eikä niiden estäminen ole mahdollista, säännöllinen lämmittely, venyttely ja niveltä ympäröivien lihasten voimistaminen luo turvallisuutta harjoittelun, pelin ja kilpailun aikana.