• Kuinka voit estää toistuvat rasitusvammat

  mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella rannetuen kanssa

  • Vältä vammoja työssä

   Tutustu, kuinka voit estää toistuvia rasitusvammoja modernin tietokonekulttuurin keskellä.

   Toistuvat rasitusvammat eivät ole uusi asia – itse asiassa italialainen fyysikko Bernardino Ramazzini sai tunnustusta kuvattuaan vähintään 20 erilaista toistuvaa rasitusvammatyyppiä 1700-luvulla. Koska yhä useammat löytävät itsensä istumasta näytön edessä tunteja, työskentelemästä ahkerammin ja nopeammin fyysisesti vaativissa töissä tai vaativat itseltänsä parempia urheilusuosituksia, vammojen mahdollisuus kasvaa.

   Nykyään yhä useampi ihminen kärsii hiiren käytöstä aiheutuneista toistuvista rasitusvammoista. Pysyvän jännityksen, toistuvien liikkeiden ja luonnottoman käden ja ranteen asennon aiheuttaman vaivan oireet vaihtelevat sormien tunnottomuudesta tai kihelmöinnistä olkapäähän asti ulottuvaan kipuun.

   Toistuva rasitus tai venähdys saattaa vaikuttaa mihin tahansa kehon osaan, mutta sormiin, käsiin, käsivarsiin, olkapäihin ja hartioihin kohdistuvat vammat ovat yleisempiä kuin alaraajojen vammat. Oireet saattavat vaihdella lievästä epämukavuuden tunteesta lamauttavaan kipuun. Turpoaminen, arkuus ja jäykkyys ovat yleisiä toistuvan rasitusvamman merkkejä, ja eräät havaitsevat myös kihelmöintiä ja tunnottomuutta.

   Ensioireisiin on paras reagoida välittömästi ennen kuin vaiva kehittyy pahaksi. Näiden neuvojen avulla voit välttää toistuvia rasitusvammoja:


  • Pidä tauko

   Muuta asentoasi mahdollisimman usein ja pidä taukoja säännöllisesti. Nouse ylös ja kävele hieman, jos sinun ei tarvitse olla työpöytäsi ääressä koko ajan (esim. kun puhut puhelimessa tai luet tulosteita).


  • Kiinnitä huomiota ryhtiin

   Pidä istuessasi selkäsi suorassa, olkapääsi takana ja lantiosi hieman eteenpäin kallistettuna. Jos alat tuntea kipua lihaksissasi, rentouta selkäsi ja pyöräytä hartioitasi. Vältä kumarassa istumista.


  • Istu ergonomisesti oikeassa asennossa

   Käytä käteesi sopivaa hiirtä ja lepuuta kättäsi, kun et käytä sitä. Pidä kätesi ja ranteesi suorina, kun napsautat hiirtä tai kirjoitat. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan tablettia ja kynää tai ala käyttää näppäimistökomentoja välttääksesi hiiren jatkuvaa napsauttelua.


  • Hoida kipua

   Jos sinulla on jo oireita, voit hoitaa kipua laittamalla jääpussin tai kylmäpakkauksen oireilevalle alueelle. Rannetuen, kuten Custom Dial stabiloiva rannetuki, tai kyynärpäätuki sekä puheentunnistusohjelmisto ovat myös kokeilemisen arvoisia. Monet rentoutuskeinot, säännöllinen venyttely ja hieronta saattavat myös auttaa pääsemään eroon kivusta, ja pystyt jälleen keskittymään kivun sijaan työhösi.

   Toistuvaan rasitusvammaan johtuvien liikkeiden täydellinen välttäminen voi olla vaikeaa riippuen työhösi liittyvistä vaatimuksista tai nauttimistasi liikuntamuodoista. On tärkeää kuunnella kehoa, käyttää aikaa venyttelyyn ja rikkoa rutiini aina, kun tämä on mahdollista, sekä suojata niveliä kääreellä tai tuella.