1. Finland
 2. FUTURO™ Hyvinvointia edistävät tukituotteet
 3. Vinkkejä ja neuvoja
 4. Jokapäiväisiä plantaarifaskiittivenytyksiä
 • Tehokkaita jokapäiväisiä plantaarifaskiittivenytyksiä

  nainen, joka hieroo jalkapohjaansa

  • Jokapäiväisiä plantaarifaskiittivenytyksiä

   Monet kuntoa ja parempaa terveyttä etsivät – erityisesti juoksijat – omaksuvat harjoittelurutiinin, joka kuormittaa heitä liian nopeasti. Yli-innokas juoksuohjelma saattaa aiheuttaa useita erilaisia ongelmia rakoista vakaviin nivelongelmiin ja kaikkeen tältä väliltä. Plantaarifaskiitti on yksi näistä mahdollisista vammoista ja yksi yleisimmistä kantapääkipujen syistä juoksijoilla, kävelijöillä tai pitkään työssään seisovilla.


  • Mikä plantaarifaskiitti on?

   Plantaarifaskia on paksu sidekudos, joka kulkee pituussuunnassa jalan pohjassa kantapääluusta varpaisiin. Liiallinen juokseminen tai seisominen saattaa rasittaa plantaarifaskiaa ja aiheuttaa pieniä repeytymiä kudokseen. Seurauksena on ärsytys, tulehdus ja kantapääkipu, joka on tavallisesti parhaiten huomattavissa, kun nouset sängystä tai tuolilta pitkän istumisen jälkeen.

   Lääkärin, valmentajan tai muun terveydenhuollon ammattilaisen tulisi diagnosoida plantaarifaskiitti. He voivat antaa suosituksia tukevammista kengistä, mukautetuista ortooseista, venytyksistä tai kaikkien näiden kolmen yhdistelmistä. Venyttely on osana melkein jokaisessa plantaarifaskiitin palautumissuunnitelmassa.


  • Pyydä apua lääkäriltäsi tai valmentajaltasi

   Plantaarifaskiitin parantuminen vie aikaa. Useimmat ammattilaiset suosittelevat jalan lepoa ja sellaisen harjoittelun välttämistä, joka ärsyttää plantaarifaskiaa. Lisäksi suositellaan kantapään kylmähoitoa useita kertoja päivässä. Voimakas tai krooninen kipu saattaa vaatia tehokkaampaa hoitoa mutta kaaren tuen lisääminen, harjoittelun järkeistäminen ja jalan huolellinen venyttäminen aamulla ennen sängystä nousemista tarjoaa tavallisesti hieman helpotusta. Lääkäri, valmentaja, tai fysioterapeutti voi tukea jalkaa väliaikaisesti teippaamalla, kun odotat erikoistuneelle ortopedille pääsyä.


  • Venyttele joka päivä plantaarifaskiitin välttämiseksi

   Plantaarifaskiittivenytykset voivat auttaa plantaarifaskiakudoksen pitämisessä pitkänä ja vahvana sekä suojata kudosta repeytymiseltä iskun vaikutuksesta. Useimmat kantapääkipuihin liittyvät venytykset eivät vaadi erityislaitteita – monet valmentajat suosittelevat käyttämään venyttämiseen pyyhettä ennen sängystä nousemista. Aseta jalka rullatun pyyhkeen päälle, tartu pyyhkeen molemmista päistä ja venytä kaarta vetämällä kevyesti. Jalan rullaaminen pallon tai sylinterin päällä saattaa olla tehokasta, ja varpaiden vetäminen taaksepäin kädellä voi myös tarjota hyvän venytyksen.

   Yölastat, kuten FUTURO™ Plantaarifaskiittituki yökäyttöön voi myös auttaa venyttämään ja parantumaan nukkuessa. Pyydä lääkäriltä tai valmentajalta sopiva kotihoito-ohjelma plantaarifaskiittikivuille.